Wft Hypothecair Krediet

Wft Hypothecair Krediet

In de drukke huizenmarkt van tegenwoordig is de roep om hypothecaire adviseurs groter dan ooit. Met ver over de 100.000 verkochte woningen per jaar maak jij het verschil door een scherp advies te geven over de mogelijkheden van hypothecair krediet. Het gaat daarbij om een langlopende lening en dien je als adviseur rekening te houden met een groter aantal facetten dan bij een kortlopende lening. De Wet op Financieel Toezicht (Wft) stelt eisen aan de adviseur die klanten voorziet van hypothecair krediet en daarom is de Wft hypothecair krediet module in het leven geroepen. Bij afronding van deze opleiding ben je officieel een hypothecair adviseur en kan je bijvoorbeeld aan de slag bij makelaars of banken.

 

Wft hypothecair krediet

Vrijwel niks is zo veranderlijk geweest als de wereld van hypothecaire kredieten, zeker sinds de huizencrisis die achter ons ligt. Nieuwe wet- en regelgeving heeft gezorgd voor flinke verschuivingen in wat mag en kan bij het kopen van een huis en afsluiten van de hypotheek. Aan jou om de mogelijkheden van hypothecair krediet op een professionele manier uit te leggen aan de klant. Om je optimaal op dit werk voor te bereiden zijn eisen gesteld aan adviseurs. Tijdens de module Wft hypothecair krediet leer je alles over klantcontact en individuele mogelijkheden als het gaat om het verschaffen van hypothecair krediet. De Wft hypothecair krediet module duurt twee tot vier maanden en is te combineren met een full- of parttime baan. Maak ook de keuze voor Adviseur hypothecair krediet.

 

Wft hypothecair krediet examen

Ter afsluiting van de module Wft hypothecair krediet maak je een examen. Het examen Wft hypothecair krediet wordt aangeboden door Nibe-SVV; de opleider van financieel adviseurs in Nederland. Dit examen is opgedeeld in drie onderdelen om je zo breed mogelijk op te leiden. De volgende onderdelen worden zowel praktisch als theoretisch getoetst:

 • Kennis en begrip (KB vragen)
 • Professioneel gedrag (PG vragen)
 • Competenties en vaardigheden (CV vragen)

Na afloop van het examen zou je in staat moeten zijn om op integere wijze klanten te voorzien van een advies op maat in hypothecaire kredieten. Het examen Wft hypothecair krediet wordt op één dag afgenomen en binnen 48 uur krijg je jouw uitslag. Deze module wordt doorgaans gekozen als vervolg op de Wft Basis opleiding. Mocht je beide examens hebben behaald dan ben je officieel adviseur hypothecair krediet. In totaal worden bij het Wft hypothecair krediet examen overigens 36 vragen afgenomen; 12 KB vragen, 2 PG vragen en 22 VC vragen. In totaal zijn er 60 punten te behalen en volgens de geldende richtlijnen ben je geslaagd als je tenminste 68% van de punten hebt behaald.

Hoe gaat het verder na het Wft hypothecair examen? Je komt dan in een ander type traject. Als adviseur hypothecair krediet ben je nog altijd gebonden aan periodieke examens, ook wel de permanente educatie genoemd. Dit kan je vergelijken met een opfrisexamen. Daarnaast volg je cursussen met initiële examens op de gebieden Basis, Vermogen en Hypothecaire Kredieten.

 

Wft hypothecair krediet samenvatting

Als student Wft hypothecair krediet krijg je van je opleiding het benodigde studiemateriaal. Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van een samenvatting. Hierin staat in een kortere vorm alle belangrijke informatie die je nodig zult hebben bij het examen Wft hypothecair krediet. De samenvatting voorziet opnieuw in alle informatie, hoofdstukken en termen die gevraagd worden bij het examen. Na het doorlopen van de module is het verstandig om een samenvatting achter de hand te hebben. Hierin komen opnieuw de volgende onderwerpen aan bod:

 • Informatie over alle verschillende hypothecaire kredieten
 • De juridische en fiscale aspecten verder uitgelegd
 • Het stappenplan bij het uitbrengen van hypotheekadvies
 • Nieuwe wet- en regelgeving rondom hypotheken en financiering

De Wft hypothecair krediet samenvatting is een directe afgeleide van het examen dat je hierna zult krijgen. Materiaal uit de samenvatting is goedgekeurd door de CDFD, ofwel het College Deskundige Financiële Dienstverlening. Met de samenvatting is je slagingskans groter en weet je welke termen echt belangrijk zijn. De samenvatting kan eveneens dienen als naslagwerk.

 

Wft hypothecair krediet oefenvragen

Met de Wft hypothecair krediet oefenvragen verhoog je jouw kans om te slagen. De vragen zijn direct te refereren aan het examen en op die manier maak je alvast kennis met de manier van vragen stellen én antwoorden. Ook de vragen zijn namelijk op een dermate scherpe manier vormgegeven dat je direct weet wat er van je verwacht wordt. Daarnaast worden bij de oefenvragen ook alle onderwerpen besproken en alle termen gevraagd, waardoor je voor jezelf kunt bepalen of je parate kennis voldoende is. Wat zijn de onderwerpen die je tegen gaat komen?

 • Fiscale mogelijkheden en gevolgen bij het afsluiten van een hypotheek
 • Overwegingen die een klant maakt bij het aankopen van een woning
 • Welke hypotheekvormen bestaan er?
 • Op welke manier geef ik integer advies aan de klant?
 • De vereisten die worden verwacht bij het uitbrengen van een advies

 

Proefexamen Wft hypothecair krediet

Tot slot heb je voorafgaand aan het officiële examen nog de mogelijkheid tot een proefexamen. Bij dit proefexamen krijg je voor de laatste keer de vragen zoals die op het examen ook kunnen terugkomen. Dat betekent eveneens dat de vragen zowel als open vragen en als meerkeuzevragen vormgegeven kunnen zijn. Tijdens het proefexamen wordt je bijgestaan door een deskundig adviseur/leraar die samen met jou de laatste punten benadrukt. Eveneens krijg je de mogelijkheid om professioneel gedrag in de praktijk te oefenen en ontvang je feedback op je huidige gedrag.

Na de afronding van Wft hypothecair krediet ben je adviseur hypothecair krediet. Je hebt een gecertificeerde opleiding gevolgd die functioneel is in de hypothecaire branche. Hiermee ben je in staat een correct en integer advies voor hypotheken uit te brengen aan de klant. Je hebt de kennis en vaardigheden om voor iedere situatie een geschikte oplossing te vinden. Ook ben je op de hoogte van de laatste juridische en fiscale aspecten die komen kijken bij een hypotheek. Op die manier help je klanten optimaal bij het vinden van de best mogelijke hypotheek. Vraag daarom nu de opleiding Wft hypothecair krediet aan.