Wft Basis

Wft Basis

De Wet op het financieel toezicht (Wft) stelt eisen aan iedereen die werkzaam is in de financiële dienstverlening. Deze effectieve opleiding Wft basis beschrijft de voor u noodzakelijke basiskennis en -vaardigheden. Daarbij komen de juridische en fiscale positie van de consument specifiek aan bod. Ook verdiept u zich in aanbieders van financiële producten, banken, verzekeraars en pensioenfondsen en leert u hoe zij hun producten distribueren. Een groot deel van de opleiding besteedt aandacht aan de verschillende producten van deze aanbieders. Het gaat dan om betalen, sparen, beleggen, lenen en verzekeren.

 

Wft Basis

Wft staat voor de Wet op het Financieel Toezicht. Wil je aan de slag in de financiële dienstverlening en gedegen advies kunnen geven? Dan heb je Wft Basis nodig. Hierin komen enkele eisen naar voren die gesteld worden aan het werkzaam zijn in deze omgeving. Voordat je financiële adviezen mag geven aan klanten dien je in het bezit te zijn van een Wft Basis certificaat en deze worden gepeild op diverse basale onderwerpen. Na het afronden van de opleiding Wft mag je klanten financieel advies geven, bijvoorbeeld binnen het bankwezen of bij de keuze voor een hypotheek. Dit diploma Wft Basis is een verplichting wanneer je als adviseur klanten financieel advies wilt geven én wanneer je na het behalen van Wft Basis nog meer aspiraties hebt binnen de rol als Adviseur. Voordat het zover is leg je echter het Wft basisexamen af én het traject dat hiervoor komt kijken; zelfstudie, examentraining, oefenvragen en een oefenexamen die gebaseerd is op de kennis en ervaring van het Nibe-SVV.

 

Wft Basis Examen

Ter afronding van de Basis module volgt het examen. Het examen wordt standaard beoordeeld door een CDCF erkende exameninstantie. CDCF staat voor College Deskundige Financiële Dienstverlening. Dit domein is als geen ander in staat om daadwerkelijk te toetsen of je in staat bent om andere mensen te voorzien van een gedegen financieel advies. In het traject voorafgaand aan het examen wordt je optimaal voorbereid op dit examen. Er wordt op drie verschillende onderdelen getoetst:

  • Vaardigheden en competenties middels meerkeuzevragen
  • Begrip, kennis en houding zowel theoretisch als in de praktijk
  • Professioneel gedrag in de praktijk

De inhoud van het Wft Basis Examen is vastgesteld door het CDCF. In het traject richting het Basis Examen krijg je de kennis en vaardigheden toegereikt om klanten op een gedegen en passende manier te adviseren. Zo komen de meest belangrijke termen terug welke eveneens wettelijk zijn vastgelegd. Onderdeel is onder andere de Wet op Financieel Toezicht én het Algemeen Burgerrecht aan bod. Sluit je het examen WFT Basis met een voldoende af, dan ben je officieel Wft Adviseur basis. Deze norm is uit te breiden middels vervolgopleidingen als WFT- vermogen, schadeverzekering, hypothecaire én consumptief krediet. Voorafgaand aan het examen krijg je de tools die je helpen het diploma te halen. Zo is het mogelijk om een examentraining te volgen; hierin krijg je van een ervaren leraar diverse tips & tricks om je optimaal voor te bereiden op je examen. Het officiële examen bestaat uit 42 vragen en hierin zijn maximaal 64 punten te behalen. Je dient vervolgens 68% van de punten te halen.

 

Wft Basis samenvatting

Het doel van een Wft Basis diploma is uiteraard om klanten te voorzien van adequate basiskennis, de juiste vaardigheden en professioneel gedrag welke passen bij wat jij zelf ook verwacht van jouw financieel adviseur. Tijdens de module leer je daarom alles over sparen, het beheren van geld, het toezichthouden op financiële transacties en natuurlijk het voeren van een goed adviesgesprek. Het belangrijkste boek die als rode draad door de opleiding Wft Basis loopt telt circa 400 pagina’s en mocht je dit kritisch willen doorlezen, dan ben je rond de 75 uur kwijt. Beschik je echter al over adequate praktijk ervaring en heb je het idee dat de theorie beknopter kan? Dan is het ook mogelijk om te kiezen voor de Wft Basis samenvatting. In deze samenvatting staat alles wat je moet weten als het gaat om Wft Basis, maar dan met minder woorden uitgelegd. De samenvatting is eveneens vormgegeven door het Nibe-SVV; hét opleidingsinstituut voor financiële dienstverlening.

 

Wft Basis oefenvragen

Het Wft Basis examen is niet te onderschatten en is een eerste grote stap richting de sector financiële dienstverlening. Met de juiste tools gaat het maken van een examen net iets makkelijker en daarom is het ook bij het Wft Basis examen mogelijk om gebruik te maken van zogenaamde oefenvragen. Deze oefenvragen voldoen aan de maatstaven van het officiële examen en zijn speciaal vormgegeven door het eerder genoemde Nibe-SVV. Heb je de oefenvragen gemaakt, dan krijg je direct je uitslag te zien. Ook bij de uitslag wordt rekening gehouden met de vereisten die gelden tijdens het examen.

Een officieel Wft Basis examen bestaat uit 42 vragen waarin je totaal 64 punten kunt behalen. Zoals gezegd moet je tijdens het examen 68% van de punten behalen, ofwel 43,5. Bij de Wft Basis oefenvragen ligt het niveau evenzo hoog. De lat wordt direct hoog gelegd zodat je weet wat er te wachten staat. De oefenvragen bij het Wft Basis examen zijn gebaseerd op het studieboek die als leidraad van de module geldt. Ook voor afzonderlijke hoofdstukken zijn oefenvragen te maken, zodat je ook de hoofdstukken die je minder onder de knie hebt extra oefent.

 

Wft Basis oefenexamen

Toets jouw kennis omtrent de financiële dienstverlening. Ben jij al in staat om met de opgedane financiële kennis een advies op maat te geven aan klanten? Ken je alle begrippen die voortkomen uit de Wet Financieel Toezicht? Het oefenexamen vertelt je meer en helpt je door het stellen van de juiste vragen in te zien waar jouw leerobjecten nog liggen. Binnen het oefenexamen komen voornamelijk competenties & vaardigheden en kennis & begrip vragen terug; professioneel gedrag is meetbaar in de praktijk. Overigens zijn eerder genoemde competenties, vaardigheden, kennis en begrip wel de pijlers om een professioneel gesprek te kunnen voeren met een klant die op zoek is naar financieel gedegen advies.

Het oefenexamen past termen toe uit de financiële sector welke terugkomen tijdens het officiële examen Wft Basis. Ben jij klaar om jezelf te testen? De financiële wereld staat te springen om integere adviseurs die een eerlijk en uitgekiend advies op tafel kunnen leggen. Na afloop van het oefenexamen ben je volledig klaar voor het echte examen. Behaal je dit examen, dan ontvang een diploma Wft Adviseur Basis. In de module voorafgaand heb je mogelijkheden voor zelfstudie, examentraining, samenvattingen, oefenvragen en een stevig oefenexamen die je optimaal weet voor te bereiden op het échte examen.